Паливо з опалого листя

Друга половина осені — це час опалого листя. Всі ми любимо гарні золоті килими в парках і лісах. Але опале листя — це не завжди романтика. Менш приємними і навіть небезпечними воно стає, коли починають йти дощі і прекрасний золотий килим стає слизькою сірою кашею, по якій вже не дуже приємно і безпечно ходити. Тому краще збирати і вивозити опале листя. Найпростіше замовляти ці послуги у спеціалізованих клінінгових компаній, які забезпечать регулярний збір і вивезення цього листя на звалища.

Опале листя

Але британські підприємці пішли набагато далі: вони реалізували проект переробки листя на паливо. За їх підрахунками, щоосені опадає близько 1 млн. тонн листя. Зібрати його усе і використовувати як сировину для палива практично неможливо, але навіть невелика частина опалого листя, перероблена на паливо, здатна допомогти екології.

Зібране листя ретельно просушується і сильно пресується, завдяки чому з цілого мішку листя виходить одне «поліно». У кожному такому «поліні» міститься близько 70% листя і 30% воску, що допомагає йому не розпадатися, добре і довго горіти. В результаті, поліна з листя горять набагато краще за своїх дерев’яні. Одне поліно здатне горіти кілька годин, при цьому воно практично не виробляє диму (тільки на початку і наприкінці горіння); виробляється велика кількість тепла і майже не залишається слідів від багаття. Поліна з листя можна використовувати для багать на пікніку, для обігріву
приватних будинків, для камінів.

Поліно зі зів’ялого листя

Отже, опале листя може не тільки прикрашати осінні парки і сквери, але також має досить практичне застосування. Клінінгова компанія «ДЕН» сподівається, що подібні проекти незабаром з’являться і в Україні. А поки ми пропонуємо послуги професійного прибирання прилеглих територій зі збором і вивезенням листя.