Штрафи — запорука чистоти!

 

Всі чудово розуміють, наскільки важливо підтримувати чистоту, не смітити, бути відповідальним громадянином. Але все ж, відвідуючи інші країни, ми часом дивуємося неймовірній чистоті у деяких з них, в той час, як інші країни відлякують безладом і звалищами сміття на вулицях й у громадських місцях.
Як організувати чистоту на державному рівні? — Цим питанням зацікавилися співробітники клінінгової компанії ДЕН, адже чистота — наша спеціалізація.

Набережна Сінгапуру

Щоб відповісти на це питання, пропонуємо разом розглянути приклад країни, яка з «бруднулі» перетворилася на одну з найбільш чистих і доглянутих країн у світі. Йдеться про Сінгапур. Усього 50 років тому Сінгапур був країною, де на вулицях гнили та розкладалися купи сміття, а дотримуватися правил дорожнього руху вважалося прерогативою «слабаків».
Сьогодні Сінгапур дивує туристів чистотою вулиць, блискучим порядком у метро, бездоганними газонами і галявинами — ідеальною чистотою. А все тому, що в країні діє система найсуворіших штрафів за порушення цього порядку. Заборон і штрафів настільки багато, що гостей міста це не просто дивує, а навіть лякає. Деякі заборони виглядають буквально абсурдними:
— Не можна жувати жуйку в метро;
— Не можна пити та їсти в метро;
— Не можна плювати на вулиці;
— Не можна курити у громадських місцях;
— Не можна струшувати попіл на тротуар та інші.
Штрафи за порушення правил чистоти часом досягають тисячі доларів. Контролем чистоти зайняті тисячі камер і співробітники поліції в штатському, тому залишитися безкарним у Сінгапурі дуже складно.

Заборони Сінгапуру

Чому виникли настільки суворі правила? У далекому 1968 році влада Сінгапуру вела кампанію в рекламі, в якій пояснювалося, як добре підтримувати чистим своє місто, публікували статистику смертей п’яних водіїв, але все це не приводило до видимих ​​результатів. Тільки величезні штрафи стали дієвим засобом проти невихованості населення.
Сьогодні в сінгапурському метро на сидінні ви не знайдете жуйок, на вулицях міста немає папірців та упаковок від їжі і напоїв, у громадських вбиральнях завжди чисто, а сигарети і недопалки можуть лежати тільки в урнах.
Ось так штрафи навели порядок у країні, адже чисто там, де не смітять! Більш того, штрафи ще й виховали нове покоління сінгапурців, які підтримують чистоту не тому, що бояться штрафів, а тому, що їм подобається жити в чистоті. Чистота стала модною у цій країні.
Клінінгова компанія «ДЕН»  — тільки за моду на чистоту в Україні!