Вода в басейні без хлору — це реально!

Купальний сезон вже скінчився, проте жителі міст і надалі можуть відвідувати громадські басейни хоч цілий рік. Загальновідомо, що в усіх басейнах для очищення використовують хлор — речовину, за допомогою якої знезаражують воду. З одного боку, існують явні переваги в очищенні води методом хлорування, однак купання в такій воді не дуже сприятливо позначається на організмі людини — така вода сушить шкіру, може стати причиною респіраторних захворювань і це ще не кінець списку. У зв’язку з цим хлорування води в громадських басейнах стало загальновизнаною проблемою.

Ані краплі хлору!

Ані краплі хлору!

Однак швейцарці вирішили змінити стан справ і побудували Naturbad Riehen — басейн, в якому для очищення води не використовується хлор. У червні цього року басейн відкрив свої двері для відвідувачів. Авторство проекту належить швейцарському архітектурному бюро Herzog & de Meuron. В басейні використовуються виключно системи для очищення води і більш нічого. Це створює відчуття купання не у звичайному басейні, а в природному красивому ставку з прозорою водою.

Жителі швейцарського міста Ріен хотіли мати громадський басейн, воду якого не очищували б хімікатами, тому вони активно підтримали проект Naturbad Riehen, будівництво якого розпочалося в 2013 році. Особливістю цього басейну є те, що вода очищується за допомогою спеціальної фільтраційної системи та рослин, які посаджені навколо. При цьому ніякої хімії для очистки води не використовують. За допомогою такого простого й екологічного методу очищення в басейні може купатися 2000 осіб на день у чистій воді!

Процес очищення води складається з кількох етапів. На першому етапі фільтр відфільтровує часточки шкіри, жир та волосся. Далі вода потрапляє в зону регенерації, в якій рослини поглинають бактерії, водяний осад та інші сполуки. Рослинами-чистильниками виступають іриси і водяні лілії. Після такої фільтрації вже чиста вода закачується назад в зону для купання.

Naturbad Riehen являє собою цілий комплекс для відпочинку біля води, в ньому розташований басейн для дорослих, для дітей, зона дайвінгу, зона відпочинку, галявини з трав’яним покриттям для пікніків і любителів позасмагати, а також різні службові приміщення — роздягальні та ванні кімнати. Навколо басейну висаджені безліч живих гарних рослин, які створюють враження ставка, що ніби створений самою природою.